Menu

anigif

A+ A A-

Fastfoody v Olomouci aneb Kde se najíst po půlnoci

Každý průměrný studentský život doprovází mnoho večírků, nočních flámů a aktivit. Není proto divu, že když se dostaví hlad či chuť na něco dobrého, hypermarkety i večerky už mají dávno po zavíračce. Přesto (a možná proto) v centru Olomouce existuje několik možností, jak levně a rychle zaplnit žaludek.      1. Big food point Na tento podnik je možné narazit v těsné blízkosti Horního náměstí, nachází se hned vedle klubu Varna. Díky svojí lokalitě je místo oblíbené u většiny hladových pařmenů, ačkoliv okolí podniku čistotou neoplývá – není se čemu divit, vezme-li se v potaz fakt, že většina lidí, která…
Číst dál...

Extreme food festival uspěl i přes špatné počasí a opatrnost stánkařů

Občanské sdružení Naboso poprvé uspořádalo festival extrémních jídel před třemi lety v Brně a od té doby se rozšířil také do Olomouce. „Minulý rok v září v ArtUm centru jsme dělali vyloženě malinkou akci a přišlo tam skoro sedm set lidí,“ řekl Pavel Pichler, jeden ze spoluorganizátorů sdružení Naboso. „A v lednu 2017 nás oslovilo výstaviště Flora, jestli takový mini Extreme food festival nechceme udělat i v rámci jarního veletrhu.“     Prostředí olomouckého letního kina Hoblina se jevilo jako ideální místo pro konání festivalu, ale brzy se ukázaly jeho nedostatky. Organizátoři nepočítali se špatným počasím a kvůli vytrvalému dešti…
Číst dál...

Test olomouckých minipivovarů. Pačes vybral Měšťanský

Češi jsou známí svou nezkrotnou láskou k pivu. Vytvořit však z chmele nápoj, který pohladí na duši a zažene i tu největší žízeň, je umění. Poctivých domácích pivovarů, kde zákazník dostane za dobrý peníz ještě lepší pochutinu a platí s potěšením, není nadbytek. Vydali jsme se proto po olomouckých minipivovarech a zjišťovali jsme, jak je na tom pivo, které se tady uvaří a vypije. Svatováclavský pivovar *** Pivnice se nachází v Mariánské ulici. Prostorný interiér se středověkými doplňky a rytířem, který hlídá výčep, působí na první pohled příjemně a je tu skutečně z čeho vybírat. Lístek nabízí šest druhů piva…
Číst dál...

Cesta do nebe vede kolem čajové konvice…

Za příjemné a klidné místo pro relaxaci se už dlouho považují čajovny. Je tomu tak skutečně? Vydali jsme se do těch olomouckých a opravdu, alespoň na chvíli jsme se z šedivých městských ulic přenesli do dalekých orientálních zemí pohádek Tisíce a jedné noci… Na čajovou zmrzlinu do Dobré Dobrá čajovna se nachází v uličce Havelkova poblíž Blažejského náměstí již od roku 2004. Není velká, ale o to útulnější. Prodávají se tu rozličné sypané čaje, je možné si zapůjčit stolní hru nebo knížku. K posezení slouží ratanové stolky, větší prostor ale zabírá pódium s nízkými stolečky a polštářky, vše s nádechem…
Číst dál...

Tři tipy na zdravé nákupy v Olomouci

Velkým trendem poslední doby je nejen zdravý životní styl, ale hlavně biostrava. Díky stoupajícímu zájmu o biopotraviny vzniká spousta nových farem a prodejen. Zákazníci se mnohem více zajímají o to, co jedí a odkud jídlo pochází. Podle výsledků ankety internetového časopisu Vitalia biopotraviny nakupovalo celých 76 procent dotázaných a z toho 60 procent tvořili studenti vysokých škol. Jaké možnosti máme v Olomouci? Ačkoli mohou být biopotraviny občas nákladné, zažívají stále větší popularitu zejména mezi mladými lidmi, kteří dbají o svůj životní styl. BIO už není pouze „zdravým“ zbožím, ale stává se takřka kultem odmítání chemie zbytečné pro lidské tělo. O…
Číst dál...

Voňavé putování za dobrým chlebem

Chléb stále patří mezi naše základní potraviny, každý Čech ho sní za rok přes 50 kilogramů. Největšími chlebovými jedlíky v Evropě jsou Němci, kteří ho spořádají ročně podle srovnání společnosti Reader’s Digest na 85 kg. Nabídka chlebů je dnes i kvůli neopadajícímu zájmu velmi široká. Jak ale poznat kvalitní chléb? Na tuto otázku hledal Pačes odpověď. Experti říkají, že dobrý chléb by měl mít pravidelný klenutý tvar. Nepravidelný a deformovaný bochník svědčí o nedodržení technologického postupu. Neméně důležitým znakem je povrch chleba. Měl by být čistý, kůrka zlatohnědá a celistvá, střídka pórovitá a stejnorodá. Mimo senzorického vnímání existují i další…
Číst dál...

Lidé slyší na „Made in Olomouc region“

Farmářské trhy jsou trendem posledních let a každé krajské město alespoň jeden takový má. Lidé vítají regionální potraviny a neodradí je ani vyšší cena, i když to nemusí být pravidlem. Někdy jsou ceny stejné jako v běžných supermarketech, kde ale nemají třeba ručně vyráběné mléčné výrobky či zeleninu, která vyrostla jen pár kilometrů za Olomoucí. Různorodá stálá nabídka trhů je také pokaždé rozšířena o sezónní novinky. Trhovci se nenechají zastrašit ani deštivým počasím a každý týden se vrací do svých stánků na Horní náměstí. Sezóna v Olomouci začala po zimě na konci března, trhy se konají každou první a poslední…
Číst dál...

Noční život bez fasfoodu ... by byl jako párek bez hořčice

Takzvaná hladová okna jsou dnes nezbytnou součástí nejen městského koloritu, ale i studentského života. Málokdo ještě pamatuje doby, kdy ve stotisícových metropolích obsluhovala noční kolemjdoucí jediná večerka, v níž nevrlá prodavačka po celodenní směně nekompromisně zabouchla okénko pět minut před desátou. Z čeho si lze vybírat v noci v centru Olomouce? V některých městech je provoz hladových oken omezen úředními vyhláškami – například mezi 22.00 a 6.00 je dodržování nočního klidu nadřazeno kručícímu žaludku. Noční klid samozřejmě platí i v Olomouci, omezuje ale především letní restaurační zahrádky. Provozování hladových oken se obvykle povoluje těm, kteří dodržují pravidla a nejsou s…
Číst dál...

Za vůní kávy do čtyř nových podniků

Kam zajít mezi přednáškami na příjemné posezení, kávu a něco dobrého k zakousnutí? Byly doby, kdy se v Olomouci kavárny hledaly jen ztěžka. Po době temna nastal přímo kavárenský boom a teď člověk neví, do které zajít dřív. Což je tedy lepší varianta než zoufale bloudit Olomoucí a nenajít žádné sympatické místo k návštěvě. Čtveřice kaváren, které byly otevřeny v posledních pár měsících, bojuje v tomto článku o vaši přízeň. Zaslouží si vaši návštěvu? Dostanete ke kafi sušenku? Nebo vás nechají zaplatit navíc i smetanu? Budete se zde cítit příjemně nebo se budete snažit rychle dopít a vypadnout? Ulice Ostružnická,…
Číst dál...

Punč byl “bezpečně” horký. Lidé se ho nebáli

Co dostanete, když do Olomouce přijde zima? Chuť na punč. Zasněžené olomoucké Horní náměstí plné stánků s voňavými punči je zkrátka neodolatelné. Otázkou však bylo, zda budou lidé popíjet svařené víno s ovocem a panákem alkoholu stejně klidně jako předchozí roky, a jak na tom budou po methanolové kauze s prodejem stánkaři. To vše jsme sledovaly od půlky listopadu do konce prosince. V půlce listopadu na náměstí stojí teprve pár stánků, u kterých však i přes obavy spojené se slovem methanol čekají na svůj punč řady otužilců. Většina z nich opatrně usrkává Cherry punč s griotkou. Dvě starší dámy se…
Číst dál...

Vítězem Tour de Pubs je Black Stuff

Když přijde do Olomouce studovat milovník piva, může se dočkat nepříjemného překvapení. Město sice netrpí nedostatkem hospod, pivo v řadě z nich ale chutí mírně řečeno nevyniká a vinárny jsou drtivou konkurencí. Náš test by měl pomoci najít podnik, kde pivo stojí za to. Vybraly jsme šest podniků, z nichž polovina patří k „lepším“ a druhá se řadí do „třetí či čtvrté cenové“. Aby porovnání bylo spravedlivé, navštívily jsme je během jednoho večera. 17:30 The Black Stuff Irish Pub Naší Tour jsme započaly v irské hospodě, která se nachází na třídě 1. máje. Obklopilo nás útulné prostředí s křesílky, do…
Číst dál...

Pro klid v duši čaj a sushi z olomoucké čajovny

Mořské plody či zelenina společně s rýží zabalené v řase – něco, co každý jistě zná nebo o tom alespoň slyšel, ale málokdo i ochutnal. Připadá mi, že spousta lidí sushi předem zavrhuje, protože „by smrděli rybinou, nebudou jíst řasy, nemají rádi rozvařenou rýži a určitě by je to ani nezasytilo.“ Opak je ale pravdou. Na facebookových stránkách Sushi pro všechny jsem si objednala HIRO SET a vydala se jej zkusit. Domů jsem odcházela velmi mile překvapena Jelikož Sushi pro všechny svoji restauraci nemá a objednávky po Olomouci zdarma rozváží domů, vydala jsem se pro svůj set do Čajovny WABI,…
Číst dál...

Do Loštic za tvarůžky. Mají je i v cukrárně

Nejtypičtější jídlo z Olomoucka zná každý. A kde jinde bychom tvarůžky měly ochutnat než v Lošticích, jediném místě na světě, kde se tato pochutina vyrábí. Z Olomouce je nejvýhodnější vydat se do Loštic vlakem směr Zábřeh na Moravě a v Moravičanech přestoupit na autobus, který vás do deseti minut doveze ke kýženému cíli.Na loštickém náměstí objevíte podnikovou prodejnu, která je prostorná a moderně zařízená, vůbec se nepodobá zašlému, malému krámku z minulých dob. Milé prodavačky se brzy po vstupu zákazníků ptají na jejich přání a velmi ochotně poradí. Výběr je opravdu veliký, proto s rozhodnutím není radno spěchat. Podle prodavaček…
Číst dál...

Čaj s kuličkami? Žaludek právě nejásal

Jelikož chceme přinášet tipy na zajímavé chutě, rozhodly jsme se vyzkoušet horkou novinku. O čem je řeč? O nápoji s veselým názvem Bubble tea, který vznikl na Taiwanu v osmdesátých letech. Bubble tea je klasický zelený či černý čaj. Je možné ho dostat také v mléčné variantě s příchutí doplněnou o želatinové (tapiokové), nebo práskavé kuličky plněné sirupem.V Pavelčákově ulici směrem z Horního náměstí k Okresnímu soudu se nachází celkem nenápadné okénko, v němž obsluhovala mladá a příjemná prodavačka. Chvíli jsme se rozmýšlely. Nakonec jsem si odvážně vybrala mléčný čaj s vanilkovou příchutí. Na výběr jsem ještě měla z kokosového, karamelového…
Číst dál...
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS

Starší čísla časopisu k prohlédnutí

  • paces-01-2012paces-02-2012paces-03-2012paces-04-2012paces-04-2012paces-08 paces-07 paces-08
  • paces-09paces-10paces-11paces-10paces-10paces-14paces-15 paces-16
  • paces-17paces-18 paces-19 paces-20 21 obalka-21    23 24 25 26 27 28 Paces-29 pacesweb     paces-rijen2017     paces32-titulka